Piatra Neamt... a fost? este? va ramane? cateva intrebari urmate simplu, de "titulatura", Perla Moldovei :)  Cu siguranta a fost... orasul a fost denumit metaforic Perla Moldovei in perioada interbelica, poate cea mai infloritoare perioada a orasului, unde va prin anii 1924, ani in care Piatra Neamt era recunoscut ca o importanta statiune climaterica. 

Intorcandu-ne in negura vremurilor, gasim dovezi ca aceste meleaguri sunt locuite de milenii. În ultimii ani, la Poiana Cireșului, au fost scoase la lumină obiecte de artă preistorică de interes mondial. Printre acestea se numără un colier realizat din scoici, vechi de 29.000 de ani, unicat în lume, mai multe pandantive realizate din piatră, dinte de vulpe sau canin de lup, precum și singura statuetă Venus preistorică descoperită vreodată pe teritoriul României. 

Apropiindu-ne de zilele noastre cu cativa anisori, de prin anii 5200-3200 I.Hr. regasim la Piatra Neamt vestigii ale culturii Cucuteni-Tripoliene, cultura mai veche decat cea Sumeriana sau decat cea Egipteana. Raspandita pe un teritoriu ce acopera astazi o parte a Romaniei, Rep Moldova si o intinsa regiune dintre Nistru si Nipru din Ucraina, cultura cucuteniana este cultura in care se poate spune ca s-a inventat orasul, este cultura in care obiectele ceramice descoperite sunt de o calitate extraordinara si de o frumusete rar intalnita, culorile decorative predomineante sunt negru, alb  si rosu, cu mici variatii de tonalitate, datorate temperaturilor de ardere diferite. Predomina spirala ca si decor. Si foarte interesant, intalnim o forma primara de svastica, cruce, dar si semnul Yin si Yang pe anumite obiecte. Pentru a descoperi universul fascinant al civilizatiei Cucuteni, va invit sa vizitati Piatra Neamt si sa pasiti alaturi de noi in Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni, unic in lume.  

Dacii au lasat urmele locuirii lor aici prin ruinele cetatii Petrodava, asezata pe un varf de deal, stand de veghe peste apele curgatoare ale Bistritei. Sapaturile arheologice si vestigiile descoperite in zona limitrofa a orasulu i Piatra Neamt demonstreaza ca aici a locuit o comunitate importanta a dacilor, de-a lungul Vaii Bistritei fiind descoperite si alte urme de asezari ale dacilor, cum ar fi pe Dealul Cozla sau cetatea Calu de la Piatra Soimului. Prezenta acestor ruine ne da incidii certa ca aici exista un sistem de cetati cu rol de aparare a Vaii Bistritei si, de ce nu, a trecatorilor peste munti. Ar mai fi de spus ca marele Ptolomeu mentioneaza in lucrarea "Geographica" de existenta unei cetati Petrodava in aceasta zona a tarii, important centru economic si spiritual. Coreland existenta muntelui Kogaion, Muntele Sfant al Dacilor, Ceahlaul de astazi, legenda Dochiei urmarita de regele Traian in aceasta parte a tarii, putem sa concluzionam ca aici a fost o vatra importanta pe care s-a dezvoltat ulterior Piatra Neamt-ul de astazi. 

Prima scriere in care aflam despre existenta unei locatitati numita Kamena pe Valea Bistritei este in cronica ruseasca de la sfarsit de secol XIV (cel mai precis intre anii 1387-1392) Lista oraselor valahe de la Dunare. In aceiasi cronica intalnim si termenul "neamti",  termen din slavona veche care inseamna tacut, linistit sau mut. Pe marginea termenului se vor dezbate studii intregi pentru a se cauta originea termenului Neamt ce insoteste targul Piatra. Iar aici parerile sunt impartite... Inclusiv marele istoric Nicolae Iorga, care a vizitat Piatra Neamt la inceput de secol XX de cateva ori, a dezbatut subiectul... Variante sunt :)  Certitudinea e pe panoul de "Bun venit in Orasul Piatra Neamt". Pentru restul, va invit la un tur ghidat in orasul meu... In aceiasi perioada, in anul 1395, la 30 ianuarie, Sigismund de Luxemburg a pierdut o batalie importanta la Hindau (localitatea Ghidaoani de astazi) si mentioneaza de existenta unui sat inainte de a ajunge la Cetatea Neamt, "ante villam Karacsonko". Putem spune ca este prima atestare scrisa a actualului oras Piatra Neamt. 

Prima atestare documentara interna a localitatii o gasim intr-un act eliberat de catre voievodul Alexandru cel Bun. Astfel, la 31 iulie 1431, Alexandru cel Bun daruia Manastirii Bistrita (locul in care gasim si mormantul acestuia) doua prisaci si o "casa a lui Craciun de la Piatra". Dupa cum observam, denumirea localitatatii este Piatra, denumire sub care vom intalni targul pana in secolul al XIX-lea, mai precis pana in anul 1864, an in care devine Piatra Neamt pentru a se face distinctie clara fata de alte targuri ce purtau denumirea Piatra din Romania. 

De la Stefan cel Mare orasul isi pastreaza cele mai emblematice piese arhitecturare: Biserica Sfantul Ioan Domnesc , cu Hramul Sfantului Ioan Botezatorul, pretectorul orasului,si Turnul (lui Stefan). Construite din porunca Marelui Voievod in perioada 1496-1499, cele doua monumente istorice au rezistat de-a lungul timpului si au devenit simbolul orasului, Turnul fiind prezent pe stema Municipiului Piatra Neamt. Cu rol de Curte Domneasca, targul Piatra a reprezentat un centru important in epoca medievala. In apropiere, peste cativa ani, ne vom intalni cu fiul lui Stefan cel Mare, Petru Rares, rugandu-se la Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita inainte de a fugi in Transilvania, urmarit fiinde turci dupa prima sa domnie.  

In Piatra Neamt intalnim si dovada existentei unei comunitati importante de evrei. Sinagoga Baal Sem Tov de pe strada Dimitrie Ernici este construita in baza unui hrisov domnesc din anul 1766 emis de domnitorul Grigore al III-lea Ghica.  Sinagoga este considerata cea mai veche din Romania, unica prin arhitectura in Europa. Se presupune ca sinagoga a fost ridicata peste ruinele alteia mai vechi, care exista de pe vremea Moldovei lui Stefan cel Mare. Dar legendele se spun intodeauna a fata locului ;)  

Tot in Piatra Neamt intalnim doua gari... Trenurile nu prea mai trec, Gara Veche existand ca dovada ca la 1885 cineva a inaugurat linia de cale ferata ce unea Bacaul de Piatra Neamt.  Peste cativa ani, in 1913, a fost ridicata noua gara, aproape de malul Bistritei. In noaptea de 21/22 iunie 1941, Gara din Piatra Neamt avea sa fie gazda si martorul ordinului rostit de Generalul (la vremea respectiva) Ion Antonescu: "Ostasi, va ordon: Treceti Prutul!"

Ce ai mai putea vizita in Piatra Neamt? Muzee... De cel de Arta Eneolitica Cucuteni am amintit. Muzeul de istorie, Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie si Muzeul de Stiinte Naturale competeaza colectia muzeala a orasului. Casa Memoriala Calistrat Hogas te invita sa descoperi aventurile scriitorului, insotit de Pisicuta, Pe Drumuri de Munte.  Si tot despre Calistrat Hogas vei afla ca a fost unul dintre pionierii invatamantului din Piatra Neamt... Teatrul Tineretului... Biserica Adormirea Maicii Domnului din Precista sunt alte puncte de atractie. Casa Lalu, astazi Palatul Copiilor ar putea fi un punct de atractie din punct de vedere arhitectural. Dar si casa in care a locuit prima Prima Doamna a Romaniei, Elena Cuza.  As putea chiar sa te invit sa admiri orasul din Telegondola dau de la Cercul Gospodinelor. Oricare ar fi alegerea, muntele e vedeta... 

Venind in Piatra Neamt, puteti descoperi personalitati care au influentat industria farmaceutica din Romania. Familia Vorel, originara din Bohemia, a infiintat la Piatra, la mijloc de secol XX, o spieterie. Spiteria Vorel, fondata de Anton Vorel, va lupta petru combaterea epidemiilor de holera de la mijloc de secol XIX. Urmasii sai, vor in fiinta "Laboratoarele Vorel" si vor elabora zeci de retete care stau la baza unor preparate medicale avand la baza extrasele din plante medicinale. In perioada interbebila,  «Farmacia Vorel - Laborator chimico-farmaceutic» era un important exportator de produse farmaceutice, avand contracte de colaborare inclusiv cu concernul Bayer. Devenita dupa "nationalizare" Fabrica de Medicamente nr 17 Piatra Neamt, aceasta a constituit nucleul viitoarei Fabrici de Antibiotice Iasi. 

De-a lungul timpului, prin Piatra au trecut personalitati ca I.L. Caragiale, Gh. Asachi, Alecu Russo, Elena Cuza, membri ai Familiei Regale si multi altii. Fiecare dintre ei si-au pus mai mult sau mai putin amprenta pe istoria urbei. In Turnul lui Stefan cel Mare a ales sa vietuieasca un sfant, Sfantul Gheorghe Pelerinul, al carui Sfinte Moaste le gasim spre inchinare la Manastirea Varatec. 

Piatra Neamt atrage nu doar ca o individualitate urbana a judetului, ci ca un intreg, ca un Tinut al Neamtului. Imprejurimile orasului te invita sa descoperi si alte "comori" din negura vremurilor... Manastirele din zona se impletesc cu istoria. Noi, nemtenii, ne mandrim ca avem aproape de noi Ierusalimul Romanesc - Manastirea Neamt, ctitorie a lui Stefan cel Mare; ne mandrim ca Ansambrul Manastirilor din Neamt, prin numarul mare de monahi care vietuiesc la Agapia, Varatec, Sihla, Secu, Sihastrie si altele din zona, formeaza a doua mare concentrare monahala din lume dupa Muntele Athos; ne mandrim ca in tinerete Nicolae Grigorescu a pictat intr-un mod desavarsit, chiar in perioada Unirii Principatelor de la 1859, interiorul Manastirii Agapia; ne mandrim ca Nicolae Tonitza si ucenicii sai, printre care si Corneliu Baba, au dat viata picturii de la Manastirea Durau; ne mandrim ca Alexandru cel Bun a ales ca loc de odihna vesnica Manastirea Bistrita. In Judetul Neamt, Stefan cel Mare ne-a lasat mostenire Biserica de la Razboieni sa aminteasca de jertfa de la Valea Alba, dar si Tazlaul; iar peste ani, Gheorghe Roznovanu a ridicat la Roznov, o biserica unica in zona. Ion Creanga si Ozana, mesterul Ion Popa si mastile de la Tarpesti, Cetatea Neamtului care vegheaza de pe Culmea Plesului si care a ramas necucerita de-a lungul istoriei se adauga la zestrea istorico-culturala. Lacul de acumulare de la Bicaz, singurul cu capitanie permanenta din interiorul tarii, Cheile Bicazului, Izvorul Muntelui si Ceahlaul, Valea Tarcaului, Valea Bistritei, Lacul Cuiejdel (mai putin cunoscut), Zimbrii de la Dragos Voda aduc chemarea naturii mai aproape de noi.  Iar Mihai Sadoveanu, din Poiana Linistii a Schitului Vovidenia, ne povestete despre Fratii Jderi si Victoria Lipan... 

Pe langa oameni, acest teritoriu a fost ales si de sfinti spre vietuire. Nu voi incerca sa ii pomenesc aici pe toti, dar as aminti de Sfanta Teodora de la Sihla sau de Sfantul Ioan Iacob de la Neamt care a vietuit la Manastirea Neamt o perioada, de Sfantul Paisie de la Neamt sau de Sfantul Fara Nume de la Neamt. Amintindu-i si pe marii duhovnici ai secolului XX, parintele Ilie Cleopa care a vietuit la Sihastria si Parintele Iustin Parvu care a ctitorit Manastirea Petru Voda, putem spune ca Bunul Dumnezeu a vegheat acest pamant de-a lungul timpului, binecuvantand atat locurile, cat si locuitorii.  

In incheiere, va invit sa descoperiti alaturi de Kamena Travel, nu doar orasul Piatra Neamt, ci intreg Tinutul Neamtului pentru a va bucura pentru cateva zile de ospitalitatea nemtenilor.  Si bineinteles, sa ne deconspirati daca aici e Perla Moldovei...